A Most Wanted Man beste literaire bewerking

  •   
a most wanted man

De verfilming van A Most Wanted Man is door de Frankfurter Buchmesse uitgeroepen tot ‘Beste internationale literaire bewerking’. De prijs levert een geldbedrag van € 10.000,- op. De Frankfurter Buchmesse, die begin oktober wordt gehouden, is de grootste boekenbeurs ter wereld. De prijs wordt sinds 2004 elk jaar uitgereikt.

De film A Most Wanted Man is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van John le Carré, in het Nederlands vertaald als Aangeschoten wild en vertelt het verhaal van Issa, een uitgehongerde islamitische asielzoeker die in het holst van de nacht Hamburg wordt binnengesmokkeld. Hij schijnt een geheimzinnige missie te hebben. Maar wat voor een? Wordt hij door een fundamentalistische moslimorganisatie aangestuurd?

Annabel Richter is een jonge, idealistische mensenrechten-advocaat, die zich Issa’s lot aantrekt en hem in bescherming neemt. Tommy Brue is een al wat oudere, licht melancholische bankier die met het familiebedrijf – een destijds gerenommeerde bank die langzaam op een faillissement afstevent – van Wenen naar Hamburg is verhuisd. Hij schijnt de reden voor Issa’s komst te zijn. Deze drie boeiende karakters raken verstrikt in een onmogelijke driehoeksverhouding. Intussen zien de geheime diensten van drie naties ieder hun kans een doorslaand succes te boeken in de War on Terror en dreigen zij drie goedwillende mensen op te offeren aan hun competitieve dadendrang en blinde ambitie.
A most wanted man is meeslepend en geestig, maar ook indringend en hartverscheurend. Het is een boek vol warme menselijkheid dat een actueel en schrijnend beeld van het huidige West-Europa geeft.