Lloyd Alexander werd in 1924 geboren in de Amerikaanse stad Philadelphia. Hij is altijd in die buurt blijven wonen, behalve tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toen werd hij door het Amerikaanse leger voor een opleiding naar Wales gestuurd en later ging hij in Parijs bij de spionageafdeling van het leger werken. Na de oorlog bleef hij in Parijs hangen. Hij studeerde er aan de Sorbonne universiteit en ontmoette er zijn latere vrouw, Janine.

Alexanders eerste gepubliceerde werk, eind jaren veertig, begin jaren vijftig, bestond uit vertalingen van Franse literatuur. In de jaren vijftig en het begin van de jaren zestig schreef hij zonder veel succes 'volwassen' romans.

In 1963 publiceerde hij Time Cat voor jonge lezers en vond hij zijn plek in de boekenwereld. Toen hij onderzoek deed stuitte Alexander op legenden uit Wales. Zoals hij zelf zegt: 'Het was alsof al de heldenverhalen, spelletjes, dromen en verbeeldingskracht van mijn kindertijd opeens weer teruggekomen waren.' Het resultaat was Het boek van drie en de daarop volgende avonturen van Taran. Ze spelen in Prydain, het verzonnen koninkrijk dat veel weg heeft van het land Wales, dat Alexander twintig jaar eerder had betoverd.

Sinds hij 'De Avonturen van Taran' schreef wordt Lloyd Alexander wijd en zijd beschouwd als een meesterverteller. Alexanders boeken zijn in zijn eigen land veel bekroond, o.a. met de Newbery Honor Book prijs (de Amerikaanse Zilveren Griffel) voor De Zwarte Ketel, de Newbery Medal (de Amerikaanse Gouden Griffel) voor De Hoge Koning, de National Book Award voor The Marvellous Misadventures of Sebasian, de Boston Globe Horn Book Award voor The Cat Who Wished to be a Man en de American Book Award voor Westmark. Vanwege zijn verdiensten voor de kinderliteratuur werd Lloyd Alexander door de Catholic Library Association geëerd met hun oeuvreprijs, de Reginald Award.

Ook buiten Amerika hebben Alexanders boeken vele prijzen gekregen. Ze zijn verschenen in Amerika, Canada, China, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Israel, Italië, IJsland, Japan, Joegoslavië, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zuid- en Midden-Amerika en Zweden.

Meer (Engelstalige) informatie over Lloyd Alexander en zijn boeken:

Bekijk hier de bibliografie

De avonturen van Taran (The Prydain Chronicles):

 • Het Boek van Drie (2001) / The Book of Three (1964)
 • De Zwarte Ketel (2001) / The Black Caulron (1965)
 • Het Kasteel van Llyr (2002) / The Castle of Llyr (1966)
 • Taran de Zwerver (2002) / Taran Wanderer (1967)
 • De Hoge Koning (2002) / The High King (1968)
 •   

Boeken van L. Alexander

 • ISBN 9789024540143
  Het leven is vreedzaam in Caer Dallben, waar Taran nog steeds assistent varkenshoeder is.
  Maar het rijk Prydain wordt bedreigt door duistere machten. De duivelse Arawn gebruikt een magische ketel om de lichamen van gesneuvelde krijgers te veranderen in angstwekkende ondoden... Een groep...