Yvonne van den Berg wint met De viool van mijn moeder het Beste Groninger Boek 2014

  •   
De viool van mijn moeder

Zaterdagavond maakte de jury in de Centrale Bibliotheek in Groningen de winnaars van het Beste Groninger Boek 2014 bekend. In de categorie ‘fictie’ won Yvonne van den Berg met haar autobiografische roman De viool van mijn moeder. Het Beste Groninger Boek is een initiatief van de Stichting Literaire Activiteiten Groningen en de Centrale Bibliotheek en bestaat sinds 2009. Vorig jaar ontving Auke Hulst de prijs voor zijn roman Kinderen van het ruige land.

Yvonne van den Berg (1955) debuteerde in 2013 met De viool van mijn moeder, een roman gestoeld op autobiografische elementen. De roman verhaalt over een groot familiegeheim: het NSB-verleden van haar grootouders. Klassieke muziek loopt als een rode draad door het boek.

Yvonne van den Berg studeerde dwarsfluit en piano aan het conservatorium. Ze speelde in diverse ensembles en gaf les aan conservatoria. Later maakte ze carrière als beleidsmaker en organisator binnen de muziekwereld. Sinds 2000 is ze verantwoordelijk voor de programmering van de klassieke concerten in De Oosterpoort in Groningen.

Uit het juryrapport:
Yvonne van den Berg beschrijft in haar roman De viool van mijn moeder een aantal parallelle worstelingen: de worsteling van de moeder van Else met haar NSB-achtergrond, van de vader van Else met haar moeder, van de grootouders met het schuldgevoel jegens hun kinderen en kleinkinderen, van kinderen met de paradox dat ‘foute’ grootouders de leukste grootouders kunnen zijn (leuker dan de ‘goede’ grootouders), van alle mensen met ‘de muziek’ en van Else met de effecten van haar lesbische geaardheid op een buitenwereld die er niet op zat te wachten. Door de muziek zo’n prominente rol te laten spelen – wat Van den Berg vanuit haar beroepsdeskundigheid heel vaardig doet – bezorgt de auteur het thema ‘kind van “foute” ouders’ een nieuwe dimensie.

Het volledige juryrapport is te lezen op: Bestel hier of download het e-book.