De eeuwige bron van Ayn Rand nu in het theater

  •   
Nu in het theater: Superkapitalisten

Nu in het theater: de voorstelling Superkapitalisten, gebaseerd op de boeken en het gedachtengoed van auteur en filosofe Ayn Rand.

‘Egoïsme zou de belangrijkste drijfveer van de mens moeten zijn. Je moet alleen datgene doen wat je zelf wilt; dat is uiteindelijk het beste voor de wereld,’ aldus Ayn Rand. Deze invloedrijke Amerikaanse filosofe was bevriend met een van de machtigste mannen ter wereld, Alan Greenspan, negentien jaar lang voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank. In 2008 breekt de kredietcrisis uit. Het economische beleid van Greenspan, gevormd door het gedachtengoed van Rand, wordt hiervoor mede verantwoordelijk gesteld. Aan de vooravond van zijn verhoor door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden raakt Greenspan in paniek. Hoe heeft het zover kunnen komen?

De jonge theatermakers Eva Marie de Waal en Sieger Sloot zijn er niet op uit een historisch juiste reconstructie te geven. Ze zijn gefascineerd door het gedachtengoed van Rand. Aan de hand van het wereldberoemde boek De eeuwige bron (The Fountainhead) waarmee Rand in 1943 doorbrak, proberen ze greep te krijgen op de ideeën van Rand en Greenspan en de mogelijke gevolgen van de crisis op hun eigen leven. Want anno 2013 wordt de onveranderde cultuur in de financiële sector pijnlijk zichtbaar. De banken lijken de politiek in hun greep te hebben. Is er nog een uitweg uit de crisis?

Kijk voor de complete speellijst van Superkapitalisten op de website van mugmetdevuurvliegen.