De viool van mijn moeder – autobiografische roman

  •   
de Viool van mijn moeder

De viool van mijn moeder

Nu verkrijgbaar: De viool van mijn moeder, een autobiografische roman van Yvonne van den Berg over haar familie met een oorlogsverleden.

In de wereld van de jonge Else is een loodzwaar geheim: haar moeder komt uit een NSB-gezin. Terwijl ze opgroeit, wordt de onuitgesproken spanning tussen haar en haar moeder steeds groter. Else zoekt haar toevlucht in klassieke muziek en haar dwarsfluit. Dan vindt ze een oude, verwaarloosde viool op zolder – die moet van haar moeder zijn, maar waarom speelt zij niet meer? Vele jaren later heeft Else pas de moed om het verleden van haar familie te onderzoeken. En pas wanneer haar moeder overleden is, vindt ze begrip en rust.

Bestel De viool van mijn moeder hier.

‘Een heel knap en emotioneel relaas.’ – Eric Bos, schrijver en beeldend kunstenaar

‘Verteld door iemand die de muziek echt van binnenuit kent. Heel invoelbaar.’ – Eleonore Pameijer, fluitiste

Yvonne van den Berg

Yvonne van den Berg - De viool van mijn moeder
Met haar debuutroman De viool van mijn moeder breekt Yvonne van den Berg (1955) haar familiegeheim open. Na haar conservatoriumstudie dwarsfluit en piano speelde zij in diverse ensembles en gaf ze les aan conservatoria. Later maakte ze carrière als beleidsmaker en organisator binnen de muziekwereld. Sinds 2000 is ze verantwoordelijk voor de programmering van de klassieke concerten in De Oosterpoort in Groningen.

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) speelt van 14 t/m 20 november 2013 een bijzonder programma samengesteld aan de hand van werken die voorkomen in De viool van mijn moeder van Yvonne van den Berg, programmeur klassieke muziek van De Oosterpoort.

Allereerst twee Bachsuites in een romantische bewerking van Maler. Een geniale man. Een man van heftige emoties. Zijn leven lang op zoek naar innerlijke rust. Het bestuderen en spelen van het werk van Bach had een reinigende werking op hem, zo verklaarde hij. De beroemde Nederlandse violiste Liza Ferschtman komt het betoverende Vioolconcert van Mendelssohn spelen. Tot slot Brahms’ Vierde – en laatste – symfonie. Het behoort nog altijd tot de meest gespeelde symfonieën. Een heerlijk, vet romantisch werk.

Deze muziek is onlosmakelijk verbonden met het leven van de personages in de roman en biedt uiteindelijk verlossing van het trauma van de moeder, ontstaan in de oorlog. De muziek versterkt de emoties en zorgt voor een gelaagdheid zonder woorden; het evenwicht van Bach, de romantische dramatiek in opstand en troost bij Mendelssohn en Brahms.

Voorafgaand aan de concerten vinden inleidingen in de vorm van een interview plaats. Auteur Yvonne van de Berg en Annette Timmer van RTV Drenthe gaan hierin in gesprek over het concertprogramma.

PROGRAMMA

Bach/Mahler Suite voor orkest nr. 2
Mendelssohn Vioolconcert
Brahms Symfonie nr. 4

Dirigent: Stefan Asbury
Viool: Liza Ferschtman

Do 14 november | Groningen 20.15 uur inleiding 19.00 uur
Vr 15 november | Leeuwarden 20.15 uur inleiding 19.15 uur
Di 19 november | Hoogeveen 20.15 uur inleiding 19.15 uur
Wo 20 november | Emmen 20.15 uur inleiding 19.15 uur

Op woensdag 13 november kunt u van 12.00 – 12.30 uur de openbare repetitie van deze concertserie bezoeken in De Oosterpoort in Groningen.

Kaartverkoop en informatie via nno.nu.