Maand van de Geschiedenis: tips van de redactie

  •   

Speciaal voor de Maand van de Geschiedenis tipt onze redactie een viertal historische romans.

Jessie Burton – Het huis aan de Gouden Bocht

Jessie Burton - Het huis aan de Gouden BochtEen prachtig portret van Amsterdam in de Gouden Eeuw.
Amsterdam, 1686. Nella Oortman komt aan de prestigieuze Herengracht wonen, als jonge bruid van de bekende VOC-koopman Johannes Brandt. Ze is niet bepaald wereldwijs, en ze begrijpt niets van het huishouden waar ze in terechtgekomen is. Haar ongetrouwde, vrijgevochten schoonzus Marin, de neger Otto en het brutale dienstmeisje Cornelia maken er de dienst uit. Haar echtgenoot Johannes is meestal op reis en raakt haar nooit aan.

Dan krijgt ze van hem een bijzonder cadeau: een poppenhuis. Het is net hun eigen herenhuis aan de gracht – maar dan in miniatuur. Vanaf dat moment ontvangt ze mysterieuze pakketjes voor haar poppenhuis. Wie is de geheimzinnige afzender die zoveel details van hun afzonderlijke privélevens lijkt te kennen? En zijn hun geheimen veilig in zijn handen?

Nu overal verkrijgbaar. Lees nu een eerste hoofdstuk.

 

 

 


Gerrit Barendrecht - De reis van de GazelleGerrit Barendrecht – De reis van de Gazelle

Een epische roman over handelsgeest, zeevaart, liefde en avontuur.

1876: Europa is in de ban van de industriële revolutie en een dreigende hongersnood. Zeilschip de Gazelle vaart voor het eerst uit met een nieuwe kapitein, de Hollander Marinus Pipping, en een bemanning die openlijk twijfelt aan zijn capaciteiten. Dan krijgt Pipping een lucratief aanbod: passagiers verschepen van Londen naar Adelaide. Een van de passagiers die haar geluk wil gaan beproeven in Australië is de jonge prostituee Stella Fisher.

In Sydney is de industrieel Thomas Mort bezig met het ontwerp van een koelinstallatie. Mort, die al heel wat industriële hoogstandjes op zijn naam heeft staan, ziet het als zijn magnum opus om als eerste bevroren vlees naar Europa te varen. Zo raakt Pipping verwikkeld in een handelsrace vanuit Australië en in een onstuimige liefdesgeschiedenis.

De reis van de Gazelle is een filmisch geschreven pioniersverhaal over een uitvinding die de wereld zou veroveren. Het laat zien dat vooruitgang niet alleen iets is van nu.

Vanaf 14 oktober overal verkrijgbaar.  Lees nu een eerste hoofdstuk.

 

Falcones - Koningin op blote voetenIldefonso Falcones – Koningin op blote voeten

De nieuwe roman van de auteur van De kathedraal van de zee.

Januari 1748. Een zwarte vrouw dwaalt door de straten van Sevilla. Caridad is net uit Cuba aangekomen en is wanhopig. Ze kan nergens terecht. Dan komt ze Milagros tegen, een rebelse jonge zigeunerin. De twee vrouwen worden onafscheidelijk.

Sevilla bruist: overal zijn theaters. Er ontstaat een nieuwe wervelende dans: de flamenco. Er is werk en plezier genoeg. Maar dan valt het koninklijk besluit dat alle zigeuners weg moeten uit Spanje. De vriendinnen verliezen hun vrijheid en elkaar.

Jaren later brengt het lot hen weer bij elkaar, in Madrid. Het is een stad waar smokkelaars en kunstenaars, edelen en schurken samen komen. Een smeltkroes waar gewone mensen zoals zij vechten tegen de gevestigde orde. Caridad en Milagros zetten alles op alles, maar de prijs is hoog.

Ildefonso Falcones schreef eerder de bestseller De kathedraal van de zee over het middeleeuws Barcelona. Zijn epische roman Koningin op blote voeten speelt in het Spanje van de 18e eeuw en gaat over vriendschap, wraak, hartstocht en vrijheidsstrijd van zigeuners.

Nu overal verkrijgbaar. Lees nu een eerste hoofdstuk.

 

RozenoorlogenConn Iggulden – De Rozenoorlogen 1 – Stormvogel

Stormwolken pakken zich samen boven Engeland als Koning Hendrik en zijn volgelingen thuis en in het buitenland worden aangevallen. Wie of wat kan het koninkrijk redden voordat het te laat is?

Koning Henry V – De Leeuw van Engeland – is al lang dood. In 1437, na jaren van regentschap, is de vrome en zachtmoedige Henry VI volwassen en bestijgt hij de Engelse troon. Zijn kwakkelende gezondheid en zwakke geest maken van hem een slappe koning – Henry gaat ervan uit dat zijn vertrouwelingen, hoofd van de geheime dienst Derry Brewer en William de la Pole, de Graaf van Suffolk, zijn koninkrijk bestieren.

Maar er zijn er, zoals Richard Plantagenet, de Graaf van York, die vinden dat Engeland moet worden geleid door een sterke koning wil het koninkrijk overleven.
Terwijl Engelse territoria in Frankrijk bedreigd worden en thuis geruchten rondgaan over opstanden, groet de angst dat Henry en zijn adviseurs het land naar de afgrond laten glijden. Als er in het geheim een huwelijk wordt bekokstoofd tussen Henry en de jonge adellijke Française Marguerite van Anjou, wordt die angst werkelijkheid…

Nu overal verkrijgbaar. Lees nu een eerste hoofdstuk.