Stephen King in Parijs

  •   
gevel-klein

Stephen King was in Parijs om een lezing te geven. Uitgever Tom Harmsen wilde dat spektakel niet missen. Lees hier zijn verslag.

Heeeeere’s Danny!

Meer dan dertig jaar na De shining schreef de grootmeester van het spannende boek met Dr. Sleep een vervolg op het onvergetelijke verhaal over Danny Torrence, zijn alcoholische vader en de gruwelijke gebeurtenissen die plaats vonden in het Overlook Hotel. Het jongetje Danny is inmiddels Dan, een man van middelbare leeftijd die nog steeds wordt achtervolgd door de herinneringen aan zijn jeugd. Decennialang heeft hij rondgezworven in een poging te ontsnappen aan zijn vaders erfenis van angst, alcoholisme en geweld. Uiteindelijk vestigt Dan zich in een klein stadje om zijn gave voor stervensbegeleiding te gebruiken… ze noemen hem Dr. Sleep.

Heeeeere’s Stephen!

Ter viering van de publicatie van de vertalingen van Dr. Sleep in Europa bracht Stephen King afgelopen week een bezoek aan Parijs, waar hij de internationale pers te woord stond. Zo was er een persconferentie waarbij 150 journalisten van over de hele wereld aanwezig waren. Daarnaast gaf King een interview voor de Franse radio en voor de televisie, deed hij een signeersessie in een Parijse boekhandel (waarvoor de rij tot twee straten achter de winkel doorliep) en mochten slechts één Spaanse, één Italiaanse en één Nederlandse journalist King persoonlijk interviewen. Voor Nederland was dat Elvin Post, zelf ook geroemd thrillerschrijver en al een leven lang fan van het werk van King.
Elvin kreeg een vol uur om King zijn vragen te stellen en dat resulteerde in een uniek en eerlijk gesprek, waarvan een groot verslag in De Telegraaf en de Vlaamse Standaard der Letteren zal komen te staan.
Stephen King in Parijs

I’m Your number one fan

Als uitgever van King had ik hem ook nog niet eerder ontmoet, en aansluitend aan het interview was daar gelegenheid voor. We hadden een paar  cadeaus voor hem meegenomen, speciaal uit Nederland natuurlijk: King luistert naar rockmuziek tijdens het schrijven dus brachten we de cd With Skin Attached van Beans & Fatback. Het is een supertoffe plaat, en er staat zelfs een nummer op dat is geïnspireerd door Stephen King, ‘Same Old Thing’, dat gaat over een seriemoordenaar tegen wil en dank. En een van Kings grote literaire voorbeelden is de horrorschrijver H.P. Lovecraft, en zo hadden we ook de prachtige bundel Het onzienbare met verstripte Lovecraft-verhalen van tekenaar Erik Kriek meegenomen; King las het Nederlands niet maar herkende de verhalen direct.
Vijfentwintig jaar geleden kocht ik mijn eerste boek van Stephen King, Misery, en het is nog altijd één van mijn favorieten. Nu wilde de schrijver het graag signeren, en dat deed hij in de woorden van Annie Wilkes, het personage dat de schrijver gevangen neemt: “Best wishes from your #1 fan”.

In het huis van de koning

Zaterdagavond vond er een bijzonder evenement plaats in het erg toepasselijk genaamde Le Grand Rex, een prachtige oude bioscoop aan een van de Parijse boulevards. Daar werd King die avond geïnterviewd, voor een razend enthousiast publiek. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff had een wedstrijd uitgeschreven en zes prijswinnaars kregen van ons een trip naar Parijs, met een overnachting en een kaartje voor deze bijzondere avond – en het waren felbegeerde kaartjes, want de 2500 plaatsen waren binnen een paar dagen uitverkocht.
Toen King het podium opkwam barste de zaal dan ook bijna uit zijn voegen. Anderhalf uur lang beantwoordde King vragen van de interviewer en vanuit het publiek. Hij vertelde over zijn literaire helden van toen hij opgroeide: Thomas Hardy, H.P. Lovecraft, Richard Matheson, Ray Bradbury. Over hoe belangrijk De Donkere Toren serie voor hem is: daar begon hij mee als schrijver en veel van zijn thema’s en verhalen komen er steeds in terug, en hij verwacht er ook nog niet mee klaar te zijn. Over zijn eigen favoriete boeken: De beproeving, en vooral Lisey’s verhaal, waarin alle liefde voor zijn eigen vrouw zit. Over of er ook een vervolg op Carrie komt: “No, she’s dead! No book! Dommage!” En over of hij al weet wat zijn laatste boek zal zijn: “Nee, ik blijf schrijven totdat God me het zwijgen oplegt.”
Het bezoek van King aan Parijs was een enorm spektakel en een mediacircus, met uiteraard als hoogtepunt het publieke optreden. Een meisje in het publiek vatte het voor veel mensen samen toen ze een vraag aan Stephen King mocht stellen en zei: “Dit is de mooiste dag van mijn leven.”
–Tom Harmsen