The making of… Wit Vuur van Preston & Child

  •   
125 x 200 WT

Een groot deel van de medewerkers van de uitgeverij vindt de nieuwe thriller Wit vuur van Preston & Child het beste Pendergast-boek ooit. Jij, de lezer, zal daar zelf over moeten oordelen, maar voor nu geven de auteurs je in ieder geval een kijkje achter de schermen en vertellen ze je hoe het tot stand is gekomen. Je leest het nu exclusief hieronder in Een noodlottig diner.

 

Een noodlottig diner 

Door Douglas Preston & Lincoln Child 

Op een avond, ongeveer anderhalf jaar geleden, zat ik, Linc, in mijn bibliotheek doelloos te bladeren in een stapel boeken over Engeland in de negentiende eeuw. In een van de boeken las ik dat Oscar Wilde in 1889, in een Londens hotel, heeft gedineerd met Arthur Conan Doyle. Het was opmerkelijk en bijna te mooi om waar te zijn dat de koning van de Engelse decadentie aan tafel zat met de auteur van de legendarische Sherlock Holmes. Ik kon geen twee mensen bedenken die zo sterk elkaars tegenpolen leken. Niet lang na het diner tussen Oscar Wilde en Arthur Conan Doyle publiceerde Wilde Het portret van Dorian Gray en veranderde de detective in de nieuwe Holmes-verhalen van Doyle in een levendiger, cooler en meer uitgesproken persoon – met een bepaalde verslaving. Kan het zijn dat de twee schrijvers elkaar hebben beïnvloed?

Onmiddellijk belde ik Doug. Hij bestudeerde de opmerkelijke ontmoeting en ontdekte dat het antwoord op de vraag of ze elkaar beïnvloed hebben ‘ja’ was. Hij vertelde me dat sommige onderzoekers geloven dat Wilde, een fan van Sherlock Holmes, suggesties aandroeg hoe Doyle het karakter van de detective scherper kon maken. Op zijn beurt gaf Doyle Wilde cruciale informatie die hij vervolgens gebruikte voor Dorian Gray.

Dit was goud waard. We wisten dat we hier een Pendergast-verhaal van konden maken. We begonnen te brainstormen en kwamen op een buitengewoon goed idee voor een boek. Vanaf dat moment ging het ons met het verhaal voor de wind.

Op basis van dit idee heeft Linc onmiddellijk het eerste hoofdstuk geschreven. Het hoofdstuk speelt zich af in 1889 en het is de reconstructie van het gesprek tussen Wilde en Doyle tijdens het diner in Londen. Met genoegen presenteren we hier dan ook het einde van het eerste hoofdstuk van Wit vuur. Het tweede hoofdstuk zal de lezer meenemen naar de tegenwoordige tijd en naar Pendergasts grootste mysterie ooit.

Wilde nam hem op, en op zijn grote, bleke gezicht verscheen langzaam een glimlachje. ‘Wil jij dat verhaal soms horen? Ik moet wel zeggen, het is niets voor mensen die bang uitgevallen zijn.’

               Zoals Wilde het zei, klonk het als een uitdaging. ‘Ga je gang.’

               ‘Ik heb het gehoord tijdens mijn lezingentournee door Amerika een paar jaar geleden. Op weg naar San Francisco was een van de tussenstops een wat smoezelig, maar pittoresk mijnwerkersgehucht met de naam Roaring Fork. Mijn lezing vond plaats op de bodem van de mijn, en de brave borsten waren zeer onder de indruk. Na de lezing kwam een van de mijnwerkers naar me toe, een kerel die er kennelijk een te veel – of juist te weinig – ophad. Hij nam me apart, en zei dat hij zo van mijn verhaal genoten had dat hij me op zijn beurt iets wilde vertellen.’

               Wilde zweeg even en bevochtigde zijn dikke, rode lippen door even van zijn wijn te nippen. ‘Schuif wat dichterbij, ja, goed zo, dan vertel ik het je precies zoals het mij verteld is…’

Tien minuten later had een gast in het restaurant van het Langham tot zijn verbazing kunnen zien hoe een jonge man in de kledij van een plattelandsdokter – te midden van het geroezemoes van beleefde tafelgesprekken en zacht rinkelend bestek – plotseling en met een doodsbleek gezicht van tafel opstond, en wel zo haastig dat zijn stoel omviel. Met een hand aan zijn voorhoofd wankelde hij de zaal uit, waarbij hij bijna een kelner zijn dienblad vol friandises uit de hand stootte. Met een blik van pure walging en afgrijzen repte hij zich de zaal uit, in de richting van de herentoiletten.

 

Binnenkort meer! Tot de volgende keer, pas goed op jezelf en bedankt voor de aanhoudende belangstelling en steun.

 

Met hartelijke groet,

Doug & Linc

 

Verder lezen? Wit vuur van Preston & Child is nu verkrijgbaar in de (internet)boekwinkel.