Verjaardag Nelson Mandela

  •   
Opmaak 1

Niemand wordt geboren om een persoon met een andere huidskleur, achtergrond of geloof te haten.‘ – Nelson Mandela

Verjaardag Mandela

Op 18 juli 1918 werd Nelson Rolihlahla Mandela geboren in Mvezo, Zuid-Afrika. Op 5 december 2013 overleed hij in Johannesburg. Deze grootheid, held, anti-apartheidsstrijder en ex-president van Zuid-Afrika was voor velen een bron van inspiratie en hoop.

Tijdens zijn gevangenschap op Robbeneiland raakte hij bevriend met zijn cipier Christo Brand. Brand was een witte Afrikaner boerenjongen. In 1979, ten tijde van de apartheid, werd hij bewaker op Robbeneiland. Bij toeval werd hij de cipier van Mandela, die toen zestig was en al sinds 1964 in eenzame opsluiting leefde. Ze mochten niet met elkaar praten, maar algauw kon Brand zijn gevangene niet meer zien als een terrorist. Jarenlang trokken ze gedwongen samen op, elk in hun eigen rol. Er ontwikkelde zich een bijzondere, hechte vriendschap. In 1990 kwam Mandela vrij – en Brand ging met hem mee.
In dit boek vertelt hij over het harde leven op Robbeneiland, en over de mens Mandela. Over de ruim negen jaar die hij daar doorbracht in afzondering, over de betekenis van familie, over volharding en menselijke waardigheid. Het boek bevat ook diverse onbekende anekdotes. Een prachtig, menselijk verhaal.
Tegenwoordig is Christo Brand boekhandelaar en gids op Robbeneiland. Hij is altijd een persoonlijke vriend van Nelson Mandela en zijn familie gebleven.

Televisieprogramma Brandpunt zocht Christo Brand op, bekijk het item hier terug.

Christo Brand schreef een indrukwekkend boek over zijn vriendschap met Mandela: Vriendschap in gevangenschap.

Lees hier het eerste hoofdstuk.

Vriendschap in gevangenschap – Memoires van de gevangenbewaarder van Nelson Mandela | Christo Brand
978 90 218 1046 1 | € 16,50 | paperback, 288 blz.

Bestel hier of download het e-book.

Bekijk hier een interview met Christo Brand door de BBC.