Luitingh-Sijthoff verwerft vertaalrechten Ancillary Justice

  •   
HRVDRadch@1

Via agentschap Lennart Sane kocht Luitingh-Sijthoff de vertaalrechten van Ancillary Justice, het sciencefictiondebuut van de Amerikaanse auteur Ann Leckie. Ancillary Justice zal in het voorjaar van 2015 bij Luitingh-Sijthoff verschijnen als Het Bewind van de Radchaai.

Afgelopen weekend werd Leckie in Londen tijdens Loncon, de jaarlijkse wereldconventie sf & fantasy, beloond met de Hugo Award, de hoogste onderscheiding die de sf-wereld kent en die door bezoekers van de conventie wordt toegekend.

Eerder dit jaar verbrak Leckie alle Award-records door ook de Nebula Award, de Arthur C. Clarke Award, de Locus Award en de British Science Fiction Association Award binnen te halen. Daarnaast is Leckie ook genomineerd voor de prestigieuze Philip K. Dick Award, die later dit jaar wordt uitgereikt.

Ann Leckie wordt beschouwd als de beste exponent van de generatie sf-schrijvers die teruggrijpt naar de sf van de gouden jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Haar werk wordt onder meer vergeleken met dat van Frank Herbert (Duin). Voor Ancillary Justice bedacht Leckie een generatie menselijke veroveraars, de Radchaai, die bij elke verovering van een planeet een groot deel van de bevolking dwingen hun fysieke lichaam af te staan en als hulpstuk op te laten gaan in het collectief van de veroveringsmacht. Hoofdpersoon Breq weet aan dat lot te ontsnappen en zet alles op alles om de overheersers tot stoppen te brengen.

Publishers Weekly over Ancillary Justice: ‘Een roman die in twee verhaallijnen wordt verteld en die de lezers onverbiddelijk betrekt bij het voornemen van de hoofdpersoon om een heel universum op zijn kop te zetten (…). Een sf-roman die breekt met alle conventies tot dusver, indrukwekkend verbeeldingrijk, met een innemende hoofdpersoon die de lezer meteen voor zich wint. Leckie is een talent om in het oog te houden.’