Luitingh-SijthoffLuitingh-Sijthoff

Dean Koontz

Dean Koontz

Al mijn boeken gaan over geweld, omdat ik wil begrijpen waarom mensen elkaar de vreselijkste dingen aandoen. Dean Koontz

Dean Ray Koontz is in 1945 in Everett, Pennsylvania geboren. Het schrijven zit hem in het bloed. Als kind al schreef hij verhalen die hij zelf illustreerde, inbond en probeerde te verkopen voor 5 dollarcent. Tegen de zin van zijn ouders besteedde hij zijn geld vooral aan het kopen van boeken. Op zijn elfde ging hij voor het eerst naar de bibliotheek en daar las hij alles wat hij te pakken kon krijgen. Zijn moeder was ziekelijk en zijn vader was een agressieve, gokgrage alcoholist. Op zijn vierde werd hij door een vriendin van zijn moeder in huis genomen en daar leerde hij voor het eerst wat het is om op te groeien in een stabiel en huiselijk gezin. Hij werd voorgelezen en kreeg voor het eerst van z’n leven een icecream soda! Hij zal zijn liefde voor boeken uit dat gezin hebben meegekregen. 

Tijdens zijn studie las hij vooral die boeken die niet op de verplichte literatuurlijst stonden. In het laatste jaar aan de Bedford High School slaagde hij er voor het eerst in een kort verhaal aan een tijdschrift te verkopen. Dat was 'The Kittens', waarmee hij bovendien een wedstrijd won van het Atlantic Monthly Magazine. Het verhaal is als 'Jonge katjes' opgenomen in de bundel Eeuwig vuur. Toen hij de prijs won en goede cijfers kreeg van zijn docenten voor zijn teksten dacht hij: ‘als ik blijf schrijven, hoef ik nooit te gaan werken!’

Na zijn studie werkte hij een jaar bij een armoedebestrijdingsproject, door de regering opgezet in de bergen van Pennsylvania. Vervolgens kreeg hij een baan als leraar Engels aan een High School. Hij bleef doorgaan met schrijven.

In 1968 was bij een uitgeverij in New York zijn eerste boek verschenen, de SF-roman Star Quest. Een jaar later nam Dean Koontz het besluit om zijn baan als leraar Engels op te zeggen om zich fulltime aan het schrijven te kunnen wijden. Hij kreeg van zijn vrouw vijf jaar de tijd om zich als schrijver te vestigen en zijn brood er mee te verdienen. Zou dat niet lukken, dan zou hij het leraarsvak weer moeten oppakken. Het lukte hem net binnen de afgesproken termijn.
De eerste jaren bleef hij zich op de SF toeleggen. In 1970 publiceerde hij niet minder dan acht boeken, waarvan er een, de novelle Beastchild, genomineerd werd voor de Hugo Award.

Met The Chase begaf Koontz zich in 1972 op het pad van de suspense. Het was het eerste van de vele boeken die hij onder pseudoniem schreef, en ook zijn eerste boek dat, als Eigen Rechter, in het Nederlands werd vertaald.

Tot 1980 hield Koontz, op aanraden van zijn uitgevers, de genres waarin hij zich bekwaamde keurig uit elkaar. Voor elk genre had hij een apart pseudoniem.

In 1980 kwam de kentering met Whispers (Gefluister), geschreven in wat hij zelf 'cross genre writing' noemde. Van toen af bracht hij elementen uit meerdere genres samen in boeken die duidelijk zijn handelsmerk droegen: een snelle stijl, een mengeling van horror, suspense en detective, vaak met iets occults of bovennatuurlijks, maar steeds met herkenbare karakters.

Met de roman Watchers (Het Franciscus Komplot)uit 1987 en Lightning (Weerlicht) uit 1988 brak hij definitief door naar een zeer groot publiek.

Dean Koontz is een echte workaholic; voor zo'n 70 uur werken per week draait hij zijn hand niet om. In 30 jaar schreef hij dan ook een oeuvre van meer dan 85 boeken bij elkaar. Inmiddels zijn meer dan 1 miljoen exemplaren van zijn boeken in een Nederlandse vertaling verkocht. 

Helaas, zijn er geen boeken gevonden voor deze bindingswijze.

Terug naar boven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang een GRATIS e-book bij je aanmelding en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws rondom onze boeken.