Luitingh-SijthoffLuitingh-Sijthoff

James Clemens

James Clemens

James Clemens (1961) is geboren in Chicago. Hij is afkomstig uit een gezin van zeven kinderen en heeft het grootste gedeelte van zijn jeugd doorgebracht in een woest en dicht bebost berggebied in Canada. In dit landschap van bergpieken, bevroren meren en besneeuwde hellingen droomde hij al van het schrijversschap. Hij moest het in die tijd doen met de John Carter-boeken van Edgar Rice Burroughs (De Tarzan-auteur), Frank Baums Oz-boeken en de Narnia-boeken van C.S. Lewis. Hoe graag hij ook schrijver wilde worden, hij wist niet zeker of hij later als schrijver het hoofd boven water zou houden en besloot derhalve eerst maar een studie te doen, voor de zekerheid. Het werd diergeneeskunde, aan de universiteit van Missouri.
In 1996 gaf hij zich op voor de Maui Writers Conference. Hij schreef toen aan een fantasy-verhaal waarvan hij al zo'n 200 pagina's gereed had en besloot het boek af te schrijven en mee te dingen naar de Maui Award voor het beste debuut. Op de eerste dag van de bijeenkomst liep hij tijdens de cocktailparty Terry Brooks tegen het lijf, iemand die hij zeer bewonderde. Brooks bleek zijn werk ook te bewonderen. Hij zat in de jury voor de Awards en stelde Clemens meteen aan zijn uitgever voor.
Clemens werd steeds meer gecharmeerd van het feit om een vrouwelijke hoofdpersoon te gebruiken. Zo is de Elena uit zijn boeken van de serie Verboden & Verbannen ontstaan. Om er zeker van te zijn dat ze uitgroeide tot een volwassen persoonlijkheid, liet hij de verhalen eerst door een aantal vriendinnen lezen.
Voor Clemens zijn een aantal dingen belangrijk in een verhaal. Zo vindt hij dat je op moet passen met het gebruiken van magie: een personage wordt al snel almachtig en kan dan problemen in een handomdraai oplossen. Er moet altijd een prijs aan verbonden zijn: in Elena's geval haar eigen bloed.
Verder moet een verhaal altijd aan regels gebonden zijn en ten derde moet er gevoel, emotie en liefde aanwezig zijn in een boek, want een wereld zonder liefde of begrip en warme emoties zal de aandacht niet lang vasthouden of de sympathie van de lezers winnen.
Ten slotte vindt Clemens dat de tegenstrever van de held(in) net zo overtuigend neergezet moet worden als de held(in) zelf.
Clemens woont op dit moment in Sacramento, Californië en geniet daar een uitstekende reputatie als dierenarts.

Helaas, zijn er geen boeken gevonden voor deze bindingswijze.

Terug naar boven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang een GRATIS e-book bij je aanmelding en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws rondom onze boeken.