Luitingh-SijthoffLuitingh-Sijthoff

Kerstmis in het Cupcake Cafe - POS Pakket

Lees meer >
?

Je bestelt en rekent af bij:

 • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
 • Veilig winkelen, bestellen en betalen
 • Regelmatig gratis e-books
Bindwijze
Diversen
Niet op voorraad
 • Gratis verzending bij pre-orders
 • Direct na verschijning in huis
 • Binnen 14 dagen gratis retourneren binnen NL
 • Taal: onixcodes.Languages.
 • ISBN: 8713791080527

Je bestelt en rekent af bij:

 • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
 • Veilig winkelen, bestellen en betalen
 • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:
 • Ideal
 • Mastercard
 • VISA
 • Bancontact


Bekijk de inhoud van dit boek ➔

EXCLUSIEF INTERVIEW METBESTSELLEAUTEUR ANYA NIEWIERRA: ‘IK HEB DE PEN WEER OPGEPAKT. NAJAAR 2023 VERSCHIJNT MIJN NIEUWE THRILLER.’

Denk je aan een goede en zenuwslopende thriller, dan denk je aan Anya Niewierra. Ze heeft dit jaar zelfs de bestverkochte Nederlandse thriller op haar naam staan, De Camino. Dit zegt genoeg: deze auteur is niet alleen een van onze favorieten, maar ook zeker van de lezers! Daarom trakteren we jullie tijdens de Sterrenthrillertiendaagse op een exclusief interview met bestselleurauteur Anya Niewierra.

Hoe gaat het met je, Anya? Waar ben je de afgelopen tijd mee bezig geweest?

Zoals je weet werk ik door de week bij Visit Zuid-Limburg. Daar draait nu alles om het managen van ons eerste normale kerstseizoen na corona. En in de weekenden schrijf ik aan mijn nieuwe thriller.

Een nieuwe thriller! Dat is denk ik het antwoord waar velen op hoopten. Kun je hier al meer over vertellen?

Ik ben al op de helft en de verschijning is in het najaar van 2023 gepland. Het verhaal gaat over de 39-jarige Duitse natuurfotograaf Olga. Zij woont al sinds haar vijfde met haar zonderlinge vader in een afgelegen boswachtershuis in de Harz. Olga heeft een innige band met haar inmiddels dementerende pa, die haar alleen opvoedde. Haar moeder stierf in het kraambed en ze heeft verder geen familie. Tenminste, zo is het verhaal.

Maar dan raakt Olga tijdens een zakenreis in gesprek met een dissident uit Wit-Rusland en begint ze te twijfelen over haar achtergrond. Eenmaal terug in de Harz ontdekt ze dat er inderdaad is gesjoemeld met haar geboorteakte. Bovendien vertelt haar dementerende vader steeds vaker verhalen uit zijn jeugd die niet passen bij het narratief zoals zij dat kent. Wanneer Olga vervolgens documenten vindt die wijzen op een relatie met een adellijke familie in de het voormalige Oost-Pruisen, reist ze af naar de drielandenstreek tussen Polen, Litouwen en Belarus.

Hier duikt ze in het huiveringwekkende verleden van haar vader. Wat Olga niet weet, is dat zij zich met haar speurwerk in het vizier speelt van de man voor wie haar pa in 1988 uit de Sovjet-Unie wegvluchtte. Deze start nu de jacht op haar…

Mijn nieuwe boek bespreekt de thema’s vaderliefde, verraad, macht en de gevolgen van oorlog en schuivende landsgrenzen voor de gewone man en vrouw.

Wauw, dat klinkt als een indrukwekkende thriller met een diepere, maatschappelijke laag. Zoals we van je gewend zijn en zoals alleen jij dat kunt! Hoe kom je tot zo’n verhaal? Waar begin je?

Ik begin met nadenken over een maatschappelijk vraagstuk of probleem dat me bezighoudt en rond die vraag begin ik dan te researchen. Als ik het gevoel heb dat ik vat op de materie krijg, dan bedenk ik een generiek verhaal dat me in staat stelt om dat vraagstuk al schrijvend te analyseren. Vervolgens maak ik een gedetailleerde hoofdstukkenindeling en dan begin ik met schrijven.

Bij Het bloemenmeisje bijvoorbeeld ging het om de vraag in hoeverre het verlies van ons contact met de natuur ons geluk beïnvloedt. Het verhaal is vervolgens geschreven vanuit het perspectief van de natuurmens Nina. Zij neemt haar wereld vooral waar via geuren, geluiden, kleuren, smaken en tast, zoals ze als kind leerde toen ze opgroeide in de wildernis van de Pyreneeën. Tijdens haar zoektocht door het drukke Nederland en België observeert Nina de westerlingen in hun jacht op kicks en spullen en registreert ze dat ‘de digitale mens’ steeds verder afdrijft van de natuur en daarmee van zichzelf.

Bij De Camino ging het om de vraag of de omgeving waarin je leeft en de mensen met wie je omgaat je denken en je voelen beïnvloeden. Als ja, dan betekent dit dus dat je kunt veranderen als je ergens anders een nieuw leven begint met andere mensen. Zo ervaart Lotte op de Camino dat de afwisselende landschappen die ze passeert en de verschillende pelgrims met wie ze omgaat van invloed zijn op haar denken en voelen.

Als je met dit denk- en schrijfproces aan de slag gaat, wat zijn voor jou dan de ideale omstandigheden? Wat zijn de essentials als je bezig bent met een boek?

Ideale omstandigheid: een vakantie van een paar weken en dan afzonderen op een stille plek in de natuur. Maar ja, dat is me natuurlijk niet vaak gegeven. Dus wanneer ik geen vakantie heb, dan schrijf ik in het weekend van 6.00 tot 11.00. Met koffie. Voordat de rest van de wereld op gang komt. En dan door het bos hardlopen en nadenken over dat wat ik die ochtend heb bedacht.

Heb je er altijd al van gedroomd om hier je werk van te maken?

Nee, ik wilde vroeger naar de kunstacademie en droomde ervan om beeldend kunstenaar te worden. Gelukkig kwam die droom niet uit 😊.

Wij zijn ook blij dat je de pen hebt opgepakt en bent gaan schrijven. Wie inspireert of bewonder je eigenlijk; in je werk, maar ook in het dagelijks leven?

Dappere mensen. Zoals personen die tegen de macht in opstand komen. Of vechten voor rechten van anderen. Of strijden tegen een ziekte. Of opkomen voor hun mening.

We hebben het nu over je werk als auteur gehad, maar dat is natuurlijk niet je enige identiteit. Wie is Anya Niewierra – naast auteur?

Binnenkort vier ik mijn dertigjarig jubileum als algemeen directeur van Visit Zuid-Limburg. Een geweldige baan en een voorrecht om voor het mooiste gebied van Nederland te mogen werken. En natuurlijk ben ik ook een echtgenote en een moeder van twee volwassen kinderen, waaronder Merel Godelieve met wie ik in 2022 de feelgoodroman Ook dat nog schreef.

Tot slot: velen dromen van de successen die jij hebt geboekt. Wat is jouw boodschap aan hen? Heb je een ultieme schrijftip?

Is dat zo? Ik heb geen schrijftips. Ik ben lid van het Moordwijven-collectief. Zie https://www.moordwijven.com/. En wat ik van mijn collega’s leer, is dat we alle vijf anders werken, maar alle vijf hebben we ook één ding gemeen: wij halen vreugde uit het schrijven. Dus dat is mijn boodschap: geniet gewoon van het bedenken en vertellen van verhalen…

Wil je op de hoogte blijven van het werk van Anya Niewierra én onze andere thrillerauteurs? Houd onze website (www.lsamsterdam.nl) en socialemediakanalen (@lsamsterdam) in de gaten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang een GRATIS e-book bij je aanmelding en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws rondom onze boeken.