Luitingh-SijthoffLuitingh-Sijthoff

Heel veel lekker eten en goede wijn


19 juni 2018

Tien gastronomische herinneringen van Graeme Simsion aan de Camino de Santiago. Bon appétit!

 

Graeme Simsion, auteur van Het Rosie Project, en zijn vrouw Anne Buist schreven samen de roman Camino,  waarin je de hoofdpersonages Zoë en Martin vergezelt op een inspirerende reis van Frankrijk naar Spanje, door de bergen en de valleien van de Camino de Santiago.

Zoë en Martin zijn allebei aangekomen op een keerpunt in hun leven. Door in de voetsporen te treden van de pelgrims die de Camino – de Weg – al eeuwenlang volgen, hopen zij meer te leren over waar zij eigenlijk heen gaan.
En misschien elkaar te vinden.

 

Iedereen loopt de Camino op zijn eigen manier. Wat hield dit in voor Graeme Simsion en Anne Buist toen zij de Camino liepen? Heel veel lekker eten en goede wijn!

Wij vroegen Graeme en Anne naar hun top tien gastronomische belevenissen en hun aanbevelingen voor de Camino.

 

De top tien gastronomische herinneringen van Graeme Simsion en Anne Buist tijdens de Camino

 

1. Diner bij Arzak in San Sebastian/Donostia in Spanje (op de Camino del Norte). Restaurants met drie Michelin sterren zijn niet bepaald traditie tijdens de Camino… Maar iedereen loopt de Camino op zijn eigen manier, en Anne was jarig. Aardbeien en ansjovis waren slechts het begin. Martin eet hier ook in Camino.

2. L’Oustal in Corn, Frankrijk, op een alternatief pad van de Chemin du Puy. Onze gastheren hebben vast ons gehele budget uitgegeven aan de heerlijke maaltijd die ze bereid hebben. Ook hier eet Martin!

3. Een maaltijd die we zelf hebben bereid toen we de Spaanse grens naderden op de Chemin du Puy. We kregen ingrediënten, inclusief zelfgemaakte jam, uit de rijkelijk gevulde provisiekast van de eigenaar van een hostel. Die eigenaar gaf ons ook wijn uit een zak voor twee euro per liter. Deze maaltijd hebben we gedeeld met een Amerikaanse tweeling, die voor de CIA werkte – de spy girls.

4. Tapas in Logroño (Camino Frances). San Sebastian heeft een reputatie voor goede tapas, maar er wordt gezwegen over een plaatselijke bar in een van de steden waar de Camino Frances je doorheen leidt. Ze hebben daar heerlijke hapjes, die je deelt met de lokale bevolking, die net klaar is met werken, onder het genot van een paar glazen rioja.

5. Pommiers, Frankrijk. De vrouw van de chef zei ons dat ze die avond dicht waren, maar met het zicht op een boeking deed ze toch de deuren voor ons open. We hebben van het uitgebreide menu genoten zonder gestoord te worden door andere gasten, maar we hadden wel zo’n vermoeden dat de eigenaren het nog niet helemaal eens waren. Graeme heeft een grote fooi gegeven, maar toen we de chef de volgende ochtend zagen, werd het duidelijk dat hij er niets van had gezien…

6. La Place Verte in Saint-Jean-Saint-Maurice. (Kijk naar de foto!) We hadden heel veel zin in groente… en dit was het begin van een sensationele maaltijd in een klein restaurant in een klein dorpje. Zoë eet hier met haar ‘gastheer’, Henri, in het boek.

7. Martin drinkt iets te veel bij La Estación, Mogro, in Spanje. Wij dronken regelmatig wijn op onze Camino, maar daar hebben we niet veel (gedenkwaardige) herinneringen aan over gehouden. Naast een ambitieus menu had onze gastheer in dit kleine stadje een geweldige reeks oude riojas: zowel de wijn als het eten was net zo prijzenswaardig als in de grote steden.

8. De beste pain aux raisins kwamen vers uit de oven om 7 uur ’s ochtends, waarna wij Lectoure, Frankrijk, achter ons lieten.

9. Een slow-foodrestaurant in Berducedo, Spanje (Camino del Norte) was een gastronomisch pareltje in, zo leek het, the middle of nowhere.

10. Pulpo (octopus) direct uit een pruttelende pot, gesneden op een houten snijplank en besprenkeld met paprikapoeder, zo naar binnen met een glas rosé. We werden omringd door pelgrims in Melide, met nog maar twee dagen van onze reis te gaan.

En natuurlijk iedere dag, na het lopen, dat eerste glaasje: rode wijn in Frankrijk, rosé in Spanje, cava in Santiago.

Camino
ISBN:
9789024579679
Uitvoering:
Paperback
Omvang:
288 pag.
Verschenen:
15-02-2018

Gratis inkijkexemplaar

Onze tips voor de feestdagen