Luitingh-SijthoffLuitingh-Sijthoff

10 slimme tips om onder de streep meer over te houden



De Week van het geld is weer begonnen, een initiatief van Wijzer in Geldzaken waarbij allerlei activiteiten worden georganiseerd om financiële zelfredzaamheid te bevorderen. De oplopende inflatie maakt deze week extra actueel.

Het boek Financieel fit in 30 dagen, dat deze maand is verschenen, sluit hier naadloos op aan. Personal finance-expert Jasperien van Weerdt legt stapsgewijs uit hoe je je financiën weer onder controle kunnen krijgen. Nu vrijwel alles – van de boodschappen tot de energierekening en de benzine – duurder wordt, is dat actueler dan ooit.

Tien tips uit het boek om onder de streep meer over te houden:

1. Meten is weten
Zet alle inkomsten en uitgaven van het afgelopen jaar op een rij en check welke kostenposten er negatief uitspringen. De Persoonlijk Budgetadvies-tool van het Nibud is een handig hulpmiddel. Hiermee kun je jouw uitgaven vergelijken met anderen.

2. Ga met de stofkam door je abonnementen
Je zult verbaasd staan hoeveel abonnementen je niet of nauwelijks gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan die tv-gids die elke week ongelezen in de prullenbak verdwijnt. Of het lidmaatschap van de Postcodeloterij, dat je niets heeft opgeleverd, behalve bak Ben & Jerry’s-ijs als wijkprijs.

3. Schrap overbodige verzekeringen
Een Nederlander heeft gemiddeld acht verzekeringen. Dat is veel, want eigenlijk zijn er niet zoveel risico’s waar je je tegen hoeft in te dekken. Stel bij elke verzekering of aanvullende dekking de vraag: behoedt deze je echt voor grote verliezen of spek je er vooral de kas van de verzekeraar mee?

4. Bespaar op je hypotheek
Veel huizenbezitters kijken niet meer naar hun hypotheek om nadat ze de sleutel van hun nieuwe huis in handen hebben. Zonde, want met tussentijdse aanpassingen kun je soms duizenden euro’s besparen. Sluit je hypotheek over, los extra af of profiteer van de overwaarde van je huis door de risicopremie te laten verlagen of schrappen.

5. Spaar bij je energiebedrijf
Met €1.000 spaargeld duurt het bijna tien jaar om de prijs van één postzegel bij elkaar te sparen. Maar je kunt ook vermogen opbouwen door te besparen op vaste lasten. De energieprijzen zijn nu zo hoog dat je de kosten voor woningisolatie, zonnepanelen of de aanschaf van een energiezuinige koelkast sneller terugverdient dan ooit.

6. Wees geen slaper
Bedrijven verdienen goud geld met slapers: klanten die een product afsluiten en er vervolgens niet meer naar om kijken. Maak er een gewoonte van om voor elke verzekering en je energiecontract elk jaar op zoek te gaan naar een voordeliger alternatief.

7. Zie geen aftrekposten over het hoofd
Het is weer tijd om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting. Een uitgelezen moment om te controleren of je geen aftrekposten over het hoofd ziet. Denk bijvoorbeeld aan ziektekosten, studiekosten, bijkomende kosten voor de aankoop van een huis en donaties aan goede doelen.

8. Onderhandel over een hoger salaris of uurtarief
Wie moeite heeft de eindjes aan elkaar te knopen let vooral op de kosten. Maar er is nóg een knop waaraan je kunt draaien: je inkomen. Nu alle vaste lasten zo fors stijgen, is dit hèt moment om te onderhandelen over een hoger salaris of een hoger uurtarief als ZZP-er. Financieel fit in 30 dagen zet de do’s en don’ts op een rij.

9. Ga op zoek naar extra inkomstenbronnen
Wees creatief in het aanboren van extra inkomstenbronnen. Ga beleggen, investeer in LEGO, start een webshop, wees je eigen veilingmeester of check of je geen interessante toeslagen misloopt.

10. Leg een vast percentage opzij
Houd jij elke maand net zo weinig over als in je studententijd, terwijl je wel aanzienlijk meer bent gaan verdienen? Grote kans dat je lijdt aan ‘leefstijlinflatie’ en dus meer geld uitgeeft naarmate je inkomen stijgt. Wil je netto meer overhouden, spreek dan met jezelf af dat je van elke meevaller een vast bedrag (bijvoorbeeld de helft) spaart.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang een GRATIS e-book bij je aanmelding en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws rondom onze boeken.