Luitingh-SijthoffLuitingh-Sijthoff

Het langverwachte romandebuut van Quentin Tarantino



Het langverwachte romandebuut van de Oscar-winnende filmmaker, Quentin Tarantino, verschijnt bij Luitingh-Sijthoff.

De roman is gebaseerd op Tarantino’s eigen film, die voor maar liefst tien Oscars werd genomineerd, en in 2019 een van de best bezochte bioscoopfilms in Nederland was.

In de traditie van klassieke novelizations die hem zijn leven lang inspireerden, zal Tarantino in Once Upon a Time in Hollywood zijn oorspronkelijke prijswinnende visie van de film verwerken, maar zal het verhaal ook op een originele, speelse en schokkende manier afwijken van de film. De roman brengt het leven van Tarantino’s hoofdrolspelers – tv-acteur Rick Dalton en zijn stuntman Cliff Booth – in kaart. De roman speelt zich zowel verder in de toekomst af als terug in de tijd.

‘Tijdens mijn jeugd in de jaren zeventig waren film tie-ins de eerste boeken voor volwassenen die ik las,’ vertelt Tarantino. ‘En tot op de dag van vandaag heb ik ongelooflijk veel liefde voor het genre. Dus als film tie-in kenner, ben ik er trots op Once Upon a Time in Hollywood aan te kondigen: mijn bijdrage aan dit gemarginaliseerde, maar toch vaak ook geliefde genre binnen de literatuur. Het was geweldig om mijn personages en hun wereld verder uit te diepen, in een literaire onderneming die (hopelijk) naast de filmische wederhelft kan bestaan.’

Uitgever Tom Harmsen, die de Nederlandse rechten exclusief kreeg aangeboden door het William Morris Endeavor Agency, ziet dit als een ‘superspannende nieuwe richting binnen het uitzonderlijke oeuvre van een van de beste verhalenvertellers aller tijden. Meteen bij zijn eerste scenario waren zijn literaire kwaliteiten zichtbaar, en welke liefhebber heeft zich niet afgevraagd hoe een roman van Tarantino eruit zou zien? Het resultaat is fantastisch, superieur entertainment. Het boek is een uitvergroting van de film, gaat nog dieper in op de personages en de tijd waarin het speelt, en de lezer krijgt de onvergetelijke ervaring van een privéscreening van nieuwe, iconische Tarantino-scènes.’

Over Quentin Tarantino
Met zijn overweldigende verbeeldingskracht en toewijding aan storytelling is Quentin Tarantino een van de gerenommeerdste filmmakers van zijn generatie. Tarantino debuteerde met Reservoir Dogs. Deze film maakte zijn veelbelovende debuut op het Sundance Film Festival en markeerde Tarantino’s eerste bezoek aan Cannes (buiten de filmwedstrijd). De film, waarvoor hij een overvloed aan lof kreeg toegezwaaid van zowel publiek als critici, werd een regelrechte cult classic en blijft tot op de dag van vandaag één van Tarantino’s meest geliefde en invloedrijke films.
Volgend op Reservoir Dogs was Tarantino coauteur en regisseur van én hoofdrolspeler in een andere geliefde film, Pulp Fiction, die talrijke prijzen heeft gewonnen, een Golden Globe en Oscar kreeg voor het beste scenario, en de Palme D’Or ontving op het Cannes Film Festival in 1994. Hierop volgden Jackie Brown, Kill Bill Vol. I en Vol. II en Death Proof. Tarantino’s epos over de Tweede Wereldoorlog uit 2009, Inglorious Basterds, vergaarde talrijke prijsnominaties, waaronder zes BAFTAS-, vier Golden Globes- en acht Oscarnominaties. In 2013 won Tarantino zijn tweede Oscar voor beste scenario voor Django Unchained. Daarnaast was de film genomineerd voor vijf Golden Globe Awards (waarvan één gewonnen door Tarantino voor beste scenario), vijf BAFTAS (waarvan ook één gewonnen) en vijf Oscars. In 2015 schreef en regisseerde Tarantino The Hateful Eight, die BAFTA- en Oscarnominaties kreeg voor het scenario.

Tarantino’s recentste film, Once Upon a Time in Hollywood, werd genomineerd voor vijf Golden Globes (en won Best Motion Picture, Musical or Comedy, Best Supporting Actor en Best Screenplay), en ontving tien BAFTA- en tien Oscarnominaties, onder meer voor: Best Picture, Best Director en Best Original Screenplay.

Once upon a time in Hollywood verschijnt in juni 2021 bij Luitingh-Sijthoff. Binnenkort te reserveren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang een GRATIS e-book bij je aanmelding en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws rondom onze boeken.