Luitingh-SijthoffLuitingh-Sijthoff

Exclusief interview met Samuel Bjørk: ‘Ik hou van schrijven’



Achter het pseudoniem Samuel Bjørk schuilt de Noorse schrijver en muzikant Frode Sander Øien. Zijn serie met Holger Munch en Mia Krüger in de hoofdrollen werd direct na verschijnen een internationaal succes. Alleen al in Nederland en Vlaanderen werden meer dan 500.000 exemplaren verkocht van Ik reis alleen, De doodsvogel en De jongen in de sneeuw. Een jaar geleden is het nieuwste deel van de serie, Sneeuwwit, verschenen. Daarin keert Bjørk terug naar het verleden van zijn gouden duo. Voor onze Sterrenthriller-tiendaagse hebben we hem gevraagd wat hij het afgelopen jaar heeft gedaan en hoe de serie verder zal gaan.

Ten eerste, hoe gaat het met je? Wat heb je dit jaar gedaan?

Met mij gaat het goed, het was een goed jaar. Ik heb net een nieuw boek af en het is heel goed geworden. Ik bleef lange tijd alleen in mijn huisje, ik was alleen aan het schrijven, omringd door de oceaan en een paar adelaars, dus het was geweldig.

Aangezien het nieuwe jaar er alweer aan zit te komen, wat zijn je voornemens voor het nieuwe jaar?

Ik ben vorig jaar gestopt met roken, dus ik denk dat ik de komende jaren de goede voornemens wel kan overslaan…

Wat is het beste boek dat je dit jaar hebt gelezen?

Nymphomation van Jeff Noon. Het is een herlezing van een van mijn oude favorieten uit het cyberpunktijdperk.

Heb je onlangs een serie gezien die je inspireerde?

Een goede serie is altijd inspirerend, ik hou ervan om deze wereld even te verlaten. Succession op HBO, en Pachinko op Apple TV zijn mijn favorieten van dit jaar.

Het afgelopen jaar was je druk bezig met je nieuwe boek. In welke volgorde schrijf je een boek? Begin je met een plot, een moordscène of iets heel anders?

Ik begin altijd met een gevoel, en dan schrijf ik drie of vier verschillende opstarthoofdstukken. Als ik voel dat er iets blijft hangen, dat het begin spannend en interessant genoeg is, gebruik ik een paar maanden om de motieven en de details in de plot uit te zoeken. Daarna schrijf ik alles van begin tot eind. Ik schrijf alles in de volgorde waarin de lezers het lezen. Ik wil zo dicht mogelijk blijven bij hoe de lezer het beleeft.

Wat doe je als je je niet gemotiveerd voelt om te schrijven?

Dat is een moeilijke en het gebeurt vaak. Ik probeer mijn hoofd leeg te maken, ik wandel in het bos met een vriend of ik kijk lange stukken tv, wielrennen of American football, wat er maar net loopt. Ik heb ook een muziekstudio in mijn kelder, dus als ik echt niet gemotiveerd ben ga ik naar beneden en maak ik een tijdje muziek. Na een paar weken ben ik meestal weer aan het schrijven geslagen.

Hoe ga je om met negatieve feedback?

Helaas heel slecht, maar beter dan toen ik jonger was. Vroeger nam ik alles persoonlijk op, maar ik heb geleerd om een beetje afstand te bewaren. Maar toch haat ik het om slechte recensies te lezen.

Tegenwoordig weet iedereen dat Frode Sander Øien achter Samuel Bjørk zit. Mis je het anonieme schrijven?

Ja en nee. Ik hou van schrijven, maar al het gedoe eromheen interesseert me niet zo. Dus natuurlijk mis ik het. Maar aan de andere kant ben ik naar veel landen gereisd en heb ik zoveel aardige en interessante mensen ontmoet en daar ben ik heel dankbaar voor.

Tot slot, kun je ons een voorproefje geven van waar je het afgelopen jaar aan hebt gewerkt?

Het laatste boek, Sneeuwwit, was een prequel. Ik schreef het zodat ik wat tijd had om na te denken over wat er nu gaat gebeuren in de realtime-serie. Nu heb ik het uitgezocht en het eerstvolgende boek afgemaakt. Mia Krüger is terug op het eiland Hitra, waar ze eerder zelfmoord probeerde te plegen. Ze heeft ontslag genomen bij de politie en is daar om schoon schip te maken en een nieuw leven te beginnen. Op een dag komt een jong meisje naar haar huis om te vragen of Mia haar kan helpen een jongen te vinden die drie jaar geleden verdwenen is. Wanneer een tienermeisje op het eiland wordt vermoord en de naam van de jongen in haar bloed is geschreven, wordt Munch opgeroepen uit Oslo en zijn ze plotseling weer een team.

Het nieuwe boek zal in de zomer van 2023 in Nederland verschijnen. Daarnaast is er in zowel Zweden als America een tv-serie in de maak. Houd de nieuwsbrief van Luitingh-Sijthoff in de gaten www.lsamsterdam.nl/nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws over Mia en Holger!

Boeken van Samuel Bjørk:

9789024598045
9789024598052
9789024598069
9789024597093
Ik reis alleen
De doodsvogel
De jongen in de sneeuw

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang een GRATIS e-book bij je aanmelding en blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws rondom onze boeken.